Als ik in Portugal ga logeren bij mijn broer dan maakt mijn schoonzus chocolade mousse voor mij. Op Zijn Portugees met veel eieren. In Portugal worden veel meer eieren gegeten dan hier in Nederland. Zo gaan er in een cake rustig 6 of 7 eieren. Maar vandaag deel ik het toch wel erg lekkere recept van de chocolade mousse. Niet voor iedere dag, het is erg machtig, maar zeer geschikt voor feestelijke dagen en die komen er weer aan.
Benodigdheden
- 200 gram (pure) chocolade
- 2 eetlepels roomboter
- 6 eieren
- 6 eetlepels suiker
Klaarmaken
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en snijd deze in blokjes. Splits de eieren en houd de dooiers apart. De chocolade breek je in stukjes en smelt je au bain-marie. Ik gebruik meestal de biologische 85% pure chocolade. In de tussentijd klop je het eiwit met de suiker tot een schuimige massa. Houd je chocola in de gaten, het mag niet te hard gaan. Als de chocolade is gesmolten haal je deze van het vuur en laat je het een beetje afkoelen. Het moet nog wel vloeibaar blijven. Voeg aan de chocolade één voor één de eidooiers toe, goed doorroeren. Daarna wordt de boter toegevoegd tot dat een mooie slanke massa ontstaat. Als laatste spatel je voorzichtig de opgeklopte eiwitten er doorheen. Plaats het in de koelkast en heb geduld.
Het staat leuk bij allerlei soorten desserts. Het is erg machtig, daarom vind ik de combinatie met vla, custard of ijs het lekkerst. Juist die pure chocoladesmaak met als tegenhanger vanille vind ik geweldig.
Het makkelijkst is kant en klaar kopen, maar de homemade variant vind ik honderd keer beter smaken. Maak jij wel eens toetjes? Welke is bij jouw favoriet?
Ik houd van lekkere dingen. Ik schreef ook een blog met het recept voor een Zeeuwse bolus.
Ik ben dol op chocolade mousse maar heb dit eigenlijk nog nooit zelf gemaakt. Nu toch maar eens proberen.
Heerlijk en machtig.
Oh heerlijk vind ik het. Vroeger aten we het heel vaak in huis, het was mijn favoriete toetje maar omdat het met rauwe eieren was stopte mijn moeder op een gegeven moment met het maken. Ook tiramisu maakte ze toen niet meer. Zo jammer vond ik het haha
Af en toe moet kunnen. Veel te lekker om nooit meer te eten.
Oh, deze sla ik even op als potentiële toetje voor de kerstdagen! Chocola is hier thuis altijd welkom, dus ik denk dat dit toetje bij iedereen wel erg in de smaak zal vallen.
Hierbook, geniet.