Het Akropolis van Athene is de bezienswaardigheid van Athene en één die je ook echt niet wilt missen. Akropolis betekent trouwens in het Grieks ‘het hoogste punt van de stad’. Dat klopt wel, je hebt vanaf de Tafelberg, die berg waar het Akropolis op ligt, een prachtig uitzicht over de stad. Samen met het Akropolis museum heb je de dag daarmee wel gevuld. Tip, ga in de ochtend de berg op, het Akropolis bezichtigen, het kan heet worden in Athene. Heb je ’s middags tijd voor een koel museum.
Akropolis
De Akropolis heeft altijd een belangrijke plek gehad in Athene en er zijn veel oude bewoningsvormen gevonden. De eerste echt belangrijke periode stamt uit de Myceense tijd tussen 2000 en 1200 v. Chr. Mocht je interesse hebben om meer te zien van de Minoïsche en Myceense beschaving dan adviseer ik je een bezoek te brengen aan het eiland Kreta en Knossos.
De Akropolis was strategisch gesitueerd op een hoge berg tegen vijanden en daardoor goed te verdedigen. Het was het centrum van Athene en is dat eigenlijk nog steeds. Athene is alleen zodanig gegroeid dat ze onder aan de berg verder zijn gaan bouwen.
Aan de stijlen van de pilaren kun je de bouwstijlen van de verschillende periodes herkennen. Waarbij de Dorische stijl de oudste stijl is en de Korintische stijl de meest recente en dat is nog steeds heel erg oud.



Het Parthenon

Het Parthenon (maagdenhuis) is de oudste tempel op de Akropolis, uit de vijfde eeuw voor Christus. Het is een tempel in de Dorische stijl die gewijd is aan de godin Athena.
Athena Parthenos (wat ‘de maagd’ betekent) is een verloren gegane sculptuur van de Griekse godin Athena, die gehuisvest was in het Parthenon in Athene. Ze is de beschermgodin van handwerklieden en kunstenaars, en de godin van de strijd. Ze is ook de godin van de wijsheid en beschermster van verschillende Griekse steden en in het bijzonder de stad Athene.
Erechtheion


Het Erechtheion is vernoemd naar de legendarische koning Erechtheus uit de oude Griekse sagen. Deze legendarische koning van Athene is het resultaat van de mislukte avances van Hephaestus (god van de smeedkunst) aan het adres van de godin Athena.
Het bekendst zijn de zuilen in de vorm van vrouwen, de Kariatiden. De kariatiden zijn ontstaan in de vijfde eeuw voor Christus toen Karyai in de oorlog de kant van de Perzen koos, tegen de Grieken. Maar de Grieken wonnen de oorlog en wreekten zich op de Perzische inwoners. Volgens de Romeinse schrijver Vitruvius werden de mannen uit Karyai gedood en de vrouwen als slaven weggevoerd. Deze last dragen ze symbolisch nog steeds op hun schouder, als pilaar van het Erechtheion.
Het Odeion van Herodus Atticus


Het theater werd in opdracht van Herodus Atticus ter nagedachtenis aan zijn vrouw gebouwd in de tweede eeuw na Christus, de architect is onbekend. Van oorsprong was het theater overdekt, maar het dak is eraf gewaaid en niet meer hersteld. Het theater is nog steeds in gebruikt als openluchttheater waar in de zomeravonden regelmatig weer opera’s, balletvoorstellingen, concerten en antieke Griekse tragedies uitgevoerd worden.
Het Akropolis museum
De originele beelden zien, een stukje lezen over de cultuur, de achtergrond achter wat daar op die berg staat beter leren kennen, daarvoor ga je naar het museum. Het is een redelijk groot museum waar je echt wel een paar uurtje zoet bent. Je kunt er ook heerlijk op een terras wat eten en drinken, met uitzicht op de Tafelberg en het Akropolis natuurlijk.


De reisvrouw
Bovenstaande gebouwen, beelden en verhalen zijn een kleine weergave van al het moois dat je kunt bekijken op de Akropolis en het museum.
Nog altijd ben ik onder indruk van de enorme beeldhouwwerken en gebouwen die de Grieken gemaakt hebben. Het is overweldigend om op het Akropolis rond te lopen, het maakt me eerbiedig voor het vakmanschap van toen. Ik was er in februari, maar óh wat zou ik graag een keer naar een theatervoorstelling gaan in het Odeion van Herodus Atticus, een goede reden om nog een keer terug te gaan naar Griekenland en Athene. Het is met pijn in mijn hart dat ik afscheid neem van het mooie Griekenland, tot de volgende keer.
Het mooie aan Griekenland is dat je eigenlijk van alles wat hebt, cultuur, geweldige oude steden, archeologische opgravingen, lekker eten, een zonnetje, prachtige natuur en ontzettend vriendelijke en hulpvaardige mensen. Ben je er nog nooit geweest? Dan kan ik het je zeker aanraden. Athene is een geweldige stedentrip, maar ook de eilanden en de Peloponnesos zijn prachtig. Eigenlijk zit je altijd wel goed, waar je ook heen gaat in Griekenland.
Heb jij ook zo’n land, waar je eigenlijk nooit op uitgekeken raakt?
Ik ben er geweest en ik vond het erg indrukwekkend
Waar ik geboren ben zijn ook zulke prachtige goedbewaarde historische ruïnes. Ik vind het prachtig, voelde me altijd erg nietig wanneer ik daar was. Op Frankrijk, Italië en Griekenland raak ik nooit uitgekeken. Grappig is dat ik op heel veel plekken ben geweest in Griekenland maar nog steeds niet in Athene. Nog iets moois om naar uit te kijken dus!
Griekenland trekt mij niet zo heel erg (veel te warm), maar Athene zou ik graag eens willen bezoeken. Het lijkt me erg mooi
Dat vind ik zo mooi aan de oudheid. De bouwwerken zijn werkelijk kunstwerken op zich. Hoe deden ze dat in die tijd? Als ik ergens op vakantie ben wil ik ook altijd iets “ouds” bezoeken. Gewoon omdat het ooit geweest is en voor toen heel veel betekend heeft en dat het nu zelfs nog te bezichtigen is.
wow echt prachtig….ik heb niet echt een specifiek land maar vind het leuk om nog veel mooie plekken te zien…
Nog nooit geweest, maar Griekenland staat wel heel hoog bovenop ons lijstje.