Zelf pizza maken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk en veel lekkerder. Vandaag deel ik dan ook mijn recept voor pizza, wel voornamelijk het deeg. Je kunt er zo’n beetje alles op doen.
Afhankelijk van de tijd en mijn luiheid heb ik drie manieren voor het deeg:
- kant en klaar gekocht uit de koeling, lekker makkelijk (ik rol deze uit met de deegroller zodat de hele bakplaat ermee bedekt is).
- mix voor pizzabodem (Koopmans Italiaanse en volkoren pizza bodem en Jumbo eigen merk), de betaalbare pizzabodem variant.
- met de hand gemaakt.
Pizzabodem mix
Een kant- en klare pizza bodem is natuurlijk super makkelijk, maar kort houdbaar en erg veel voor één persoon (in mijn geval). Ik heb daarom eigenlijk altijd wel een doos met pizza mix in huis. Ik houd van Italiaanse pizza en heb nu ook de volkoren om uit te proberen.
Ik maak dus gewoon minder pizza bodem mix aan. Het is simpel te maken met water en een beetje olijfolie. Voor de basissaus gebruik ik tomatensaus (geen ketchup) of de macaronisaus uit de vriezer of uit een pot, net wat ik in huis heb, het smaakt allemaal goed. Doe op de pizza wat je lekker vindt. Zoals sperziebonen, geruld gehakt, plakjes ham, paprika, champignons, uien, witlof, witte kool, spinazie en natuurlijk iets van kaas. Vaak gebruik ik de restjes van de afgelopen week (ik maak bewust een beetje teveel) en maak daarmee in het weekend pizza. Makkelijk en lekker.
Vers gemaakte pizzabodem
Soms wil ik mijn pizza echt vers, als ik wat meer tijd heb. Dan heb je wel gelijk meer pizza’s. Dit recept is voor 6-8 personen en ik maak meestal de helft voor twee keer een plaatpizza. Daar heb je dan de volgende ingrediënten voor nodig:
- 400 gr patent tarwebloem vermengd met 100 gr griesmeel (heb je geen griesmeel gebruik dan 500 gr patent tarwebloem)
- 1/2 el fijn zeezout
- 1 zakje gedroogde gist (à 7 gr)
- 1/2 tl fijne kristalsuiker
- 2 el extra vergine olijfolie
- 325 ml lauw water

Doe de gezeefde bloem, griesmeel en zeezout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Meng de gedroogde gist, suiker en olijfolie door het water en laat dit mengsel een paar minuten staan. Schenk het mengsel in het kuiltje en vermeng het rustig met het bloemmengsel (ik gebruik een vork daarvoor). Als alles vermengd is kneed je het deeg met de handen tot het soepel is. Laat nu het deeg, met een vochtige handdoek over de kom, op een warme plaats tot twee keer zo groot rijzen. Verdeel het deeg in 6 tot 8 ballen. Je kunt het deeg nu gebruiken of in plastic folie gewikkeld bewaren in de koelkast. Dit is een recept van Jamie Oliver. In Jamie’s Italië vind je nog veel meer lekkere recepten. En ik houd wel van de Italiaanse keuken. De recepten zijn duidelijk en niet te ingewikkeld, zoals ik het graag heb.
Ben je vegetarisch en op zoek naar lekker beleg voor op je pizza, lees dan dit blog over verschillende vega-toppings.
Maak jij wel eens zelf pizza?
In de categorie eet smakelijk vind je nog meer lekkere recepten.
Ik vind het ontzettend leuk om zelf pizza’s te maken. Ik gebruik dan wel de kant en klare bodems, gewoon voor het gemak.
Die zijn makkelijk. Doe ik ook af en toe hoor.
Dit doet me zo aan vroeger denken. Mijn moeder maakte vroeger ook altijd zelf bakplaatpizza en dat was zo lekker!!! Ik heb er nu spontaan trek in.
En het is zo makkelijk. Gauw een keer doen dus.
Ik maak ze vaak als mijn nichtjes/ neefjes komen. Kleine pizzaatjes waarbij ze dan zelf mee mogen helpen met het beleggen.
Gezellig, doen wij met de familie ook wel eens
Toevallig laatst zo’n kant-en-klare bodem gekocht en dus inderdaad zelf een pizza gemaakt. Viel me in ieder geval niet tegen en is zeker voor herhaling vatbaar.
Ja, heerlijk dat je het beleg kunt kiezen dat je lekker vindt.
Ik heb het een tijd gedaan, maar op een gegeven moment zei iedereen in huis dat ze toch liever een gekochte pizza wilden. Toch moet ik het gewoon weer eens doen. Hier was het probleem de bodem.
Wel probeer een ander alternatief voor de bodem. Tegenwoordig zijn er veel verschillende mogelijkheden. Het is ook gezonder dan een kant en klare. Variatie in kruiden doet ook veel voor de smaak.
Ik heb nog nooit zelf een pizza gemaakt, maar ik vind de korst van een versgemaakte pizza bijna lekkerder dan de pizza zelf, dus ik weet wel goed hoe lekker het is! Love it! Ziet er heerlijk uit!
Zeker een keer maken. Simpel en lekker.
Ik heb een keer zelf een pizza gemaakt met een bodem van brocolli. Het smaakte helaas niet zo lekker als een “echte” pizza maar prima voor als je op zoek bent naar een gezond alternatief.
Ik ben niet zo kapot van groente bodems. En als ik pizza eet, dan wil ik wel een lekkere.