Het meest bekende gebakje van Portugal is pastéis de nata, ook vaak pastéis de Belem genoemd omdat het oorspronkelijke (en geheime) recept in handen is van Fábrica dos Pastéis de Belem in Lissabon.
Belem
Heb je een stedentrip Lissabon gepland? Ga dan ook een dagje met de tram naar Belem, kom je door leuke straatjes. In Belem kun je namelijk de Fabrica dos Pastéis bezoeken en zien hoe ze gemaakt worden. Het adres is Rua de Belém 84 92 in Belem. Vooraan is een verkooppunt, maar als je verder naar binnen loopt ontdekt je een met Portugese azulejos (tegels) restaurant met binnentuin. Heerlijke plek voor een koffie (of ander drankje) met een pastéis de Belem.
Ben je in Belem, bezoek dan ook het klooster Jerónimos en de Torre van Belem. Moe van al het lopen? Achter de winkelstraat bevindt zich een park met bankjes en zijn er verschillende horeca gelegenheden met een terrasje. In Belem kun je je prima een dag vermaken.
Recept
Het originele recept is geheim, maar deze zijn ook erg lekker en het lijkt er heel erg op. Het recept is voor 8 gebakjes.
Nodig:
- 1 rol vers bladerdeeg
- 250 ml volle melk
- 20 g boter
- 2 eieren (alleen de dooiers)
- 225 g fijne kristalsuiker
- 2 kaneelstokjes
- citroen(de schil)
- 2 el patentbloem
- 1 tl maïzena
- 150 ml water
- muffinvorm
- steelpan (2x of een kleine pan)
- kom/ schaal
Bereiden
Begin met de muffinvorm in te vetten. Snijd in de breedte het bladerdeeg in 8 stukken van 2 cm breed. Bedek hier de muffinvorm mee en zorg dat er bij iedere muffin een opstaand randje is. Plaats de muffinvorm daarna in de koelkast.
Custard maken
Maak de custard in de steelpan. Voeg 150 ml melk, twee citroenschil reepjes, een kaneelstokje en de helft van de boter toe. Breng langzaam aan de kook en verwijder daarna het kaneelstokje en de citroenschillen. Maak in de tussentijd met de overgebleven melk en de maizena een klontvrij mengsel in een ander schaaltje. Schenk langzaam de gekookte melk uit het steelpannetje al roerend bij de melk met maizena. Schenk het mengsel terug in het steelpannetje en laat het nog een minuut of 5 indikken. Als het een mooie vla is dan roer je de restant boter er doorheen. Haal daarna de steelpan van het vuur en laat deze afgedekt staan.
Verwarm de oven met bakplaat vast voor op een hoge stand (250-280 °C).
Karamelsiroop maken
In het andere pannetje maak je de karamelsiroop met 75 ml water, de suiker, een kaneelstokje en 2 citroenschilreepjes. Breng dit rustig aan de kook tot een lichtbruine karamel ontstaat. In plaats van roeren beweeg de pan af en toe een beetje heen en weer. Als de karamel een mooie kleur heeft doe je rustig de rest van het water erbij. Kook de karamel tot weer een mooie gladde massa is verkregen
Schenk de helft van de karamel bij de custard en roer dit rustig door totdat een gladde massa is. Voeg nu de 2 eidooiers toe en roer nog een keer goed door. Haal de muffinvorm uit de koelkast en vul de bladerdeegbakjes met de custard. Zet de muffinvorm op de hete bakplaat. Voor 250 °C ongeveer 12-13 minuten, bij 280 °C 9-10 minuten in de oven.
Meng door de restant van de siroop wat kaneel. Als de pasteis uit de oven komen smeer je hiermee de bovenkant voorzichtig in. Laat de pasteis eerst 5 minuten in de vorm afkoelen voordat je ze eruit haalt en op een rooster plaatst om verder af te koelen.
Presenteer ze op zijn Portugees lauwwarm met een beetje kaneel er overheen gestrooid. Eet smakelijk!
Portugal
Doordat ik familie heb wonen in Lissabon kom ik er toch minimaal één keer per jaar. Ja klopt, ik ben een bofkont. Portugal is een geweldig land, met zon en vriendelijke mensen. Ik kan het je alleen maar aanraden.
Eerder deelde ik daarom al het heerlijke recept voor chocolademousse dankzij mijn Portugese schoonzus. En wil je iets origineels meenemen van je vakantie in Portugal, kijk dan eens bij de winkel Loja de gato preto.
Over Portugal ga je vast nog meer van me horen. Heb jij ook een gerecht van een vakantieland dat je nu thuis ook maakt?
Dat ziet er lekker uit wie weet ga ik het ook eens maken.
Het is ook erg lekker.
Wat een lekker recept dit ziet er heerlijk uit
Ja, ze zijn echt lekker en mocht je een keer een stedentrip maken naar Lissabon dan kan ik je aanraden ze in Belem te gaan proeven. Het is gewoon een ontzettend leuk plekje voor een drankje en een pastéis.
lekker, maar behoorlijk wat werk zo te zien
Tja, je moet er wat voor over hebben. Maar ik koop ze ook liever, veel makkelijker.
Dank voor het recept , ik ben niet zo’n keukenprinsesje, Heel holland bakt leuk om naar te kijken maar ik bak een ei net leuk
Ik ook niet hoor. Af en toe waag ik een poging.
Oh mijn god dit is echt ZO lekker! Ik kom mijn hele leven al in Portugal en ik kan elke keer weer uitkijken naar deze lekkere Pasteis de Nata! Ik vond het ook heel fijn dat ze in het versassortiment bij de Lidl kwamen. Zo fijn! Ik heb ze zelf nog nooit gemaakt, maar daar wil ik me zeker wel eens aan wagen in de toekomst.
Met een broer in Lissabon snap je wel dat ik hier vaker kom (lees meestal 2x per jaar, alleen nu even niet vanwege corona). Ik vind Lissabon een heerlijke stad omdat het zo divers is. Je hebt de pittoreske straten, de winkels, parken, musea, het uitzicht op de rivier de Tejo en het strand in de buurt. Heerlijk, hoop dat ik gauw weer die kant op kan.