Ondanks dat ik jaren in Gouda heb gewoond, had ik nog nooit gehoord van Goudse Moppen. Dat maakte mij nieuwsgierig naar dit koekje en het blijkt ook nog eens simpel te maken te zijn. Vandaag deel ik het recept voor Goudse Moppen. Dan kun je zelf proeven hoe lekker ze zijn.
Nodig
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 1 eidooier
- 125 g basterdsuiker (ik heb de donkere gebruikt)
- 250 g fijne bloem
- citroensap
- plastic folie
- kristalsuiker
- bakpapier
Maken
Maak van de boter, het eigeel en de basterdsuiker een smeuïge massa, zonder klonten. Je kunt hiervoor de mixer gebruiken al je wilt. Voeg daarna beetje bij beetje de bloem toe zodat een vast deeg ontstaat. Ik heb als tegenhanger nog een beetje citroensap door het deeg gedaan, maar je kunt dit ook weglaten.
Je kunt, ter variatie, in het deeg ook rozijnen of chocoladestukjes toevoegen als je dit lekker vindt.
Ik heb daarna van het deeg een bal gemaakt en deze uitgerold tot een lange rol met een doorsnede van zo’n 3 á 4 cm. Wikkel de rol in plastic folie en leg deze minimaal een half uur in de koelkast. De bedoeling is dat de boter weer hard wordt zodat je straks makkelijk schijfje van 1 cm van de rol kunt afsnijden. Met zachte boter is het lastiger om de koekje rond te houden, heb ik ontdekt. Ik was blijkbaar niet geduldig genoeg.
Als het deeg voldoende stevig is, haal je het plastic folie eraf. Verwarm de (hetelucht)oven vast voor op 175 graden Celsius. Strooi op een plank wat kristalsuiker en rol daar de deegrol in. Snijd nu plakjes van ongeveer 1 cm af. Leg de plakjes op het bakpapier, een stukje uit elkaar, de koekjes lopen tijdens het bakken een klein beetje uit. Bak de koekjes in de oven voor ongeveer 13 minuten. Je wilt niet dat ze krokant worden, maar een zachte bite behouden.
Het smaakt goed
Wat vind jij van Goudse Moppen? Kende jij deze koekjes al? Of heb je ze al eens gemaakt? Ik ben fan, mijn eerste lading was het basisrecept, maar ik ga zeker op herhaling en ik denk met stukjes pure chocolade.
Ik las dat je dit deeg rustig een dag van tevoren kunt maken en zelfs in de diepvries kunt bewaren, ik heb het niet uitgeprobeerd maar wilde je toch deze info meegeven.
ben dol op al de recepten die voorbij komen op de blogs deze ook dank
Graag gedaan en hoop dat je net zo lekker vind als ik.
ik ken deze koekjes niet en ik ben er wel blij mee. omdat ik mijn chlorestorol in de gaten moet houden, vermijd ik meer en meer kant en klaar producten. Zelf koekjes bakken is een goed alternatief op een pak koekjes van de super !
Oow heerlijk! Die ga ik volgend weekend uit proberen…jummie
Da’s geen straf 🙂
Ik ken de koeken niet. Maar ik zou er zo eentje nemen bij de thee.
Ik ken ze niet, maar ze lijken mij erg lekker. In de stad waar ik werk hebben ze ook eigen koekjes: IJzerkoekjes. Echt super lekker
Ik ken deze koekjes niet, maar ze lijken me echt heerlijk!
Ik woon namelijk in de buurt van Gouda, in het dorp Reeuwijk. Ik denk dat ik deze koekjes wel eens op heb, want dit komt mij bekend voor.
Vroeger regelmatig gezwommen en gesurfd op de reeuwijkse plassen. Mooi stukje Nederland.