Een Zeeuwse bolus, zoet en erg lekker. Met een Zeeuwse moeder heb ik al jong mijn eerste bolus gegeten en nog steeds zijn moeders en ik er gek op. Toen ik dan ook Zeeuwse bolussen zag liggen bij de Lidl, kon ik het niet laten en heb ze gekocht.
Geschiedenis
Alhoewel Zeeland bekend staat om de bolus komt deze oorspronkelijk niet daar vandaan. In de 17de eeuw vluchten Joden uit Spanje en Portugal weg voor de katholieke kerk. Ze trokken richting het noordwesten van Europa en vestigden zich onder andere in Middelburg en omgeving. Hun eetgewoonten brachten ze mee en daarmee werd de basis gelegd voor de Zeeuwse bolus. In de jaren daarna verspreidde de bolus zich verder door Zeeland en werd het een echte Zeeuwse specialiteit.
Recept
De Zeeuwse bolus kent verschillende variaties, iedere bakker bakt de bolus net weer anders. De basis bestaat uit wit brood dat in bruine suiker is gerold. Het recept is van de VVV Zeeland.
Benodigdheden (ca. 10 stuks):
- Voor het deeg:
- 500 g bloem
- 15 g kristalsuiker
- 0.5 ei
- 10 g zout
- 50 g verse gist
- 215 ml water
- 50 ml melk
- 25 g roomboter
- Voor het suikermengsel:
- 250 g donkerbruine basterdsuiker
- 4 el kaneelpoeder
Bereiding
Zet de oven aan op 225 °C zodat deze kan voor verwarmen. Leg de boter apart en meng de rest van de ingrediënten voor het deeg. Dit deeg kneed je eerst goed door met de hand of de machine, een minuutje of twee. Daarna voeg je de boter toe en kneed het deeg nog voor 4 minuten. Na het kneden verdeel je het deeg in tien bolletjes (een bolletje is ca. 80 gram). Laat het deeg staan en ongeveer 20 minuten rusten. Meng de basterdsuiker en kaneelpoeder in een grote schaal zodat je daar straks de deegstrengen in kunt rollen.
Na 20 minuten rol je van iedere bol een streng van ongeveer 30 cm. Maak de deegstreng vochtig met een beetje water en rol deze door het suiker-kaneelmengsel. Met de gesuikerde deegstreng draai je een bolus.
Plaats bakpapier op de bakplaat en verdeel de bolussen hier over. Laat de bolussen nog 5 minuten rijzen voordat je ze 7 minuten bakt in de oven. Als de bolussen gebakken zijn leg je ze omgekeerd op een schaal om af te koelen.
Moeders (mijn moeder) verteld
Vroeger als we bij Opoe (oma) op bezoek gingen dan waren er vaak bolussen. Niet altijd hoor, maar in het weekend en bij speciale gelegenheden. Ze bakte veel zelf, maar ik weet eigenlijk niet of ze de bolussen zelf bakte. Ik denk het wel. Het was namelijk een luxe iets en een beetje te duur om zomaar te kopen. Zo rijk waren we niet. Voor ons als kinderen was het een heerlijke zoete lekkernij, ik ben er nog steeds gek op. Als ik Zeeuwse bolussen zie, dan kan ik ze niet laten liggen. Ben ik een keer in Zeeland, dan koop ik ze zeker weten. Vers gebakken zijn ze het allerlekkerst.
Familie – toelichting op de foto
Maatje van den Broeke (links op de foto) is mijn overgrootmoeder. Zij is geboren op 31 januari 1875 te Serooskerke en overleden op 10 mei 1964 te Middelburg. Op 13 november 1907 trouwde zij met Leijn Schout in Serooskerke. De foto zal van deze periode zijn, vermoeden we. Zij kregen drie kinderen (ééntje overleed als baby) waaronder mijn oma Geertje Schout die op 21 juli 1939 trouwde met mijn opa (Willem van Dongen) in Grijpskerke. Willem van Dongen kwam van Middelharnis (Goeree-Overflakkee). Zij kregen zes kinderen en één daarvan is mijn moeder. Dat zijn mijn roots van moeders kant. Die van mijn vader komen ‘Uut Grunn’.
Ik ben gek op Zeeland, ondanks dat ik maar een halve Zeeuw ben. Maar in Zeeland voel ik me op mijn plek, soms heb je dat zo. Heb jij iets meegenomen uit je roots? Iets dat je dierbaar is of een plek waar je graag komt?
Ik heb zoiets nog nooit gehad! Maar het ziet er wel lekker uit, ik krijg er honger van!
Liefs,
Elles
Iets om een keer uit te proberen
Altijd leuk een post over streekproducten! Als ik in Zeeland ben ga ik ze halen! Groeten Uut Grunn!
Haha,eet smakelijk.
Hmmm ik ben gek op de bolussen! Nooit aan gedacht eigenlijk om het zelf te maken. Misschien toch maar een keer doen.
Bij deze. Eet smakelijk.
Heerlijk bolussen! Ben er dol op!
Zelf bakken zou ik niet doen, heb ik geen geduld voor. Ik koop ze gewoon :-).
Ik ook. Bakken vind ik vooral gezellig samen.
ik ben dol op bolussen! Vroeger in Nederland kochten we ze altijd bij de warme bakker, maar hier in België zijn ze nergens te krijgen. Ik heb het recept dus snel even opgeslagen, bedankt!
Haha. Lekker hè.
Zeeuwse bolussen ik houd ervan! Super lekker.
Ik koop ze meestal zo kant en klaar in de winkel.
Ik ook hoor, maar zelfgemaakt zijn ze het lekkerst.
Wat ontzettend leuk om jouw persoonlijke verhaal te lezen en wat de Zeeuwse bolus voor jou betekent (behalve dat ze ook veel te lekker zijn!). En ook erg interessant om te leren dat deze typisch Zeeuwse lekkernijen ooit zijn geïntroduceerd door immigranten! M’n moeder komt uit Suriname dus ik heb heeeel veel associaties met eten en thuis, ondanks dat ik nu zelf ook al jarenlang in het buitenland woon 🙂
Ik vind datgene wat je mee krijgt uit je roots, het heeft een bijzonder plekje bij mij, dierbaar.
Wat leuk is je geschiedenis stukje. Hoewel ze in zeeland erg trots op hun bolussen zijn heb ik er nooit bij stilgestaan dat er zo’n verhaal achter zat. Goed vers zijn ze inderdaad het lekkerst. Dus mischien zal ik zelf ook maar eens een bakpoging moeten ondernemen aan de hand van je recept.
Succes met bakken
Ik heb ze echt nog nooit op! Wil er eerst een proeven voor ik ze zelf ga maken. Natuurlijk zal ik dat in Zeeland doen!
Veel plezier
Inderdaad wel eens geproef en ik kan mij vooral de kaneelsmaak herinneren. Een traditionele lekkernij.
Ja en op zijn tijd, erg lekker
Wat een leuke post! Geweldig die oude foto!!!
Wie wat bewaard….
Ik kan me goed voorstellen dat dit lekker is maar kan me eerlijk gezegd niet herinneren of ik er wel eens een op heb, vast wel. Hie eigenlijk niks mee genomen, nou misschien mijn Amsterdamse accent.
https://lodiblogt.nl
Je zult vast wel meer meegenomen hebben, maar het zo gewoon vinden dat je het niet ziet
Ik wil dit nog steeds een keer proberen, geen idee of ik het lekker ga vinden!
Altijd leuk om iets nieuws te proberen
zo dat is voor mij heel lang geleden dat ik dat gegeten heb :D, mag het nu niet meer hebben maar het blijven heerlijke dingen
https://lafamiliab.nl/
Je kunt het je herinneren, heerlijk toch en er blijven vast nog lekkere dingen over die je wel kunt eten
Wij zijn veel op vakantie geweest in Zeeland, toen aten we ook altijd Zeeuwse bolussen. Ik hou er zelf niet van, maar mijn man en zonen hebben ervan gesmuld!
Ja, sommigen vinden het te zoet
Nu ben ik inmiddels twee keer in Zeeland geweest en ik wist niet van de Bolus! Mooi om te horen over de geschiedenis van je (voor)ouders. Zelf ben ik in Nederland geboren, maar mijn moeder kwam uit Indonesië (Jakarta op het eiland Java). Wat ik daarvan heb meegenomen? Mijn liefde voor Indonesisch en Indisch eten. Zelf kan ik het ook (best ok). Niet alles natuurlijk, maar voor smoor, rendang, een sajour ( groentegerecht), nasi of bami draai ik mijn hand niet meer om.
Heerlijk
Heerlijk!!! Kaneelbroodje vind ik ook lekker
Van kaneelbroodjes hou ik ook
Ik ben ook echt dol op Zeeuwse bolussen, ik heb zelf eigenlijk niet echt iets meegenomen uit mijn jeugd..
Het zijn vaak kleine dingen en gewoonten.
Ik had er nog nooit van gehoord maar klinkt heerlijk!
Iets nieuws om te proberen. Je vindt ze vast lekker.
Lekker hoor, het doet mij terugdenken aan de vakanties.
Ja inderdaad, erg lekker