Ga naar de inhoud
Huis van Alex
Menu
  • Blog
    • Reizen en dagjes uit
      • Nederland
      • Duitsland
      • Griekenland
      • Portugal
      • Verenigde Staten
    • Series en Films
      • Series
      • Films
    • Boeken
      • Literatuur en romans
      • Spannende boeken
      • Informatieve boeken
    • Eet smakelijk
    • Lifestyle
  • Tante
  • Over …
  • Privacyverklaring
Menu
Zeeuwse bolus

Zeeuwse bolus recept

Geplaatst op 1 november 201916 december 2019 door Alexandra
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Een Zeeuwse bolus, zoet en erg lekker. Met een Zeeuwse moeder heb ik al jong mijn eerste bolus gegeten en nog steeds zijn moeders en ik er gek op. Toen ik dan ook Zeeuwse bolussen zag liggen bij de Lidl, kon ik het niet laten en heb ze gekocht.

Geschiedenis

Alhoewel Zeeland bekend staat om de bolus komt deze oorspronkelijk niet daar vandaan. In de 17de eeuw vluchten Joden uit Spanje en Portugal weg voor de katholieke kerk. Ze trokken richting het noordwesten van Europa en vestigden zich onder andere in Middelburg en omgeving. Hun eetgewoonten brachten ze mee en daarmee werd de basis gelegd voor de Zeeuwse bolus. In de jaren daarna verspreidde de bolus zich verder door Zeeland en werd het een echte Zeeuwse specialiteit.

Recept

De Zeeuwse bolus kent verschillende variaties, iedere bakker bakt de bolus net weer anders. De basis bestaat uit wit brood dat in bruine suiker is gerold. Het recept is van de VVV Zeeland.

Zeeuwse bolus

Benodigdheden (ca. 10 stuks):

  • Voor het deeg:
  • 500 g bloem
  • 15 g kristalsuiker
  • 0.5 ei
  • 10 g zout
  • 50 g verse gist
  • 215 ml water
  • 50 ml melk
  • 25 g roomboter
  • Voor het suikermengsel:
  • 250 g donkerbruine basterdsuiker
  • 4 el kaneelpoeder

Bereiding

Zet de oven aan op 225 °C zodat deze kan voor verwarmen. Leg de boter apart en meng de rest van de ingrediënten voor het deeg. Dit deeg kneed je eerst goed door met de hand of de machine, een minuutje of twee. Daarna voeg je de boter toe en kneed het deeg nog voor 4 minuten. Na het kneden verdeel je het deeg in tien bolletjes (een bolletje is ca. 80 gram). Laat het deeg staan en ongeveer 20 minuten rusten. Meng de basterdsuiker en kaneelpoeder in een grote schaal zodat je daar straks de deegstrengen in kunt rollen.

Na 20 minuten rol je van iedere bol een streng van ongeveer 30 cm. Maak de deegstreng vochtig met een beetje water en rol deze door het suiker-kaneelmengsel. Met de gesuikerde deegstreng draai je een bolus.

Plaats bakpapier op de bakplaat en verdeel de bolussen hier over. Laat de bolussen nog 5 minuten rijzen voordat je ze 7 minuten bakt in de oven. Als de bolussen gebakken zijn leg je ze omgekeerd op een schaal om af te koelen.

Moeders (mijn moeder) verteld

Vroeger als we bij Opoe (oma) op bezoek gingen dan waren er vaak bolussen. Niet altijd hoor, maar in het weekend en bij speciale gelegenheden. Ze bakte veel zelf, maar ik weet eigenlijk niet of ze de bolussen zelf bakte. Ik denk het wel. Het was namelijk een luxe iets en een beetje te duur om zomaar te kopen. Zo rijk waren we niet. Voor ons als kinderen was het een heerlijke zoete lekkernij, ik ben er nog steeds gek op. Als ik Zeeuwse bolussen zie, dan kan ik ze niet laten liggen. Ben ik een keer in Zeeland, dan koop ik ze zeker weten. Vers gebakken zijn ze het allerlekkerst.

  • Links: Opoe – Maatje van den Broeke

Familie – toelichting op de foto

Maatje van den Broeke (links op de foto) is mijn overgrootmoeder. Zij is geboren op 31 januari 1875 te Serooskerke en overleden op 10 mei 1964 te Middelburg. Op 13 november 1907 trouwde zij met Leijn Schout in Serooskerke. De foto zal van deze periode zijn, vermoeden we. Zij kregen drie kinderen (ééntje overleed als baby) waaronder mijn oma Geertje Schout die op 21 juli 1939 trouwde met mijn opa (Willem van Dongen) in Grijpskerke. Willem van Dongen kwam van Middelharnis (Goeree-Overflakkee). Zij kregen zes kinderen en één daarvan is mijn moeder. Dat zijn mijn roots van moeders kant. Die van mijn vader komen ‘Uut Grunn’.

Ik ben gek op Zeeland, ondanks dat ik maar een halve Zeeuw ben. Maar in Zeeland voel ik me op mijn plek, soms heb je dat zo. Heb jij iets meegenomen uit je roots? Iets dat je dierbaar is of een plek waar je graag komt?

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

40 gedachten over “Zeeuwse bolus recept”

  1. Elles schreef:
    1 november 2019 om 14:58

    Ik heb zoiets nog nooit gehad! Maar het ziet er wel lekker uit, ik krijg er honger van!
    Liefs,
    Elles

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      1 november 2019 om 17:00

      Iets om een keer uit te proberen

      Beantwoorden
  2. Joost schreef:
    1 november 2019 om 18:34

    Altijd leuk een post over streekproducten! Als ik in Zeeland ben ga ik ze halen! Groeten Uut Grunn!

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      1 november 2019 om 18:43

      Haha,eet smakelijk.

      Beantwoorden
  3. Sherana | Reisenergie.nl schreef:
    2 november 2019 om 10:22

    Hmmm ik ben gek op de bolussen! Nooit aan gedacht eigenlijk om het zelf te maken. Misschien toch maar een keer doen.

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      3 november 2019 om 10:35

      Bij deze. Eet smakelijk.

      Beantwoorden
  4. Georgina Lifestyle schreef:
    2 november 2019 om 21:38

    Heerlijk bolussen! Ben er dol op!
    Zelf bakken zou ik niet doen, heb ik geen geduld voor. Ik koop ze gewoon :-).

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      3 november 2019 om 10:42

      Ik ook. Bakken vind ik vooral gezellig samen.

      Beantwoorden
  5. Karin schreef:
    2 november 2019 om 22:24

    ik ben dol op bolussen! Vroeger in Nederland kochten we ze altijd bij de warme bakker, maar hier in België zijn ze nergens te krijgen. Ik heb het recept dus snel even opgeslagen, bedankt!

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      3 november 2019 om 10:33

      Haha. Lekker hè.

      Beantwoorden
  6. Monique schreef:
    3 november 2019 om 07:24

    Zeeuwse bolussen ik houd ervan! Super lekker.
    Ik koop ze meestal zo kant en klaar in de winkel.

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      3 november 2019 om 10:35

      Ik ook hoor, maar zelfgemaakt zijn ze het lekkerst.

      Beantwoorden
  7. Zarina schreef:
    3 november 2019 om 08:32

    Wat ontzettend leuk om jouw persoonlijke verhaal te lezen en wat de Zeeuwse bolus voor jou betekent (behalve dat ze ook veel te lekker zijn!). En ook erg interessant om te leren dat deze typisch Zeeuwse lekkernijen ooit zijn geïntroduceerd door immigranten! M’n moeder komt uit Suriname dus ik heb heeeel veel associaties met eten en thuis, ondanks dat ik nu zelf ook al jarenlang in het buitenland woon 🙂

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      3 november 2019 om 10:36

      Ik vind datgene wat je mee krijgt uit je roots, het heeft een bijzonder plekje bij mij, dierbaar.

      Beantwoorden
  8. Marcel Bijl schreef:
    3 november 2019 om 09:33

    Wat leuk is je geschiedenis stukje. Hoewel ze in zeeland erg trots op hun bolussen zijn heb ik er nooit bij stilgestaan dat er zo’n verhaal achter zat. Goed vers zijn ze inderdaad het lekkerst. Dus mischien zal ik zelf ook maar eens een bakpoging moeten ondernemen aan de hand van je recept.

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      3 november 2019 om 10:37

      Succes met bakken

      Beantwoorden
  9. Xarifa schreef:
    3 november 2019 om 15:03

    Ik heb ze echt nog nooit op! Wil er eerst een proeven voor ik ze zelf ga maken. Natuurlijk zal ik dat in Zeeland doen!

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      3 november 2019 om 15:47

      Veel plezier

      Beantwoorden
  10. HippeShops schreef:
    3 november 2019 om 15:59

    Inderdaad wel eens geproef en ik kan mij vooral de kaneelsmaak herinneren. Een traditionele lekkernij.

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      3 november 2019 om 17:28

      Ja en op zijn tijd, erg lekker

      Beantwoorden
  11. An schreef:
    4 november 2019 om 06:36

    Wat een leuke post! Geweldig die oude foto!!!

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      5 november 2019 om 07:43

      Wie wat bewaard….

      Beantwoorden
  12. Lodi schreef:
    4 november 2019 om 07:14

    Ik kan me goed voorstellen dat dit lekker is maar kan me eerlijk gezegd niet herinneren of ik er wel eens een op heb, vast wel. Hie eigenlijk niks mee genomen, nou misschien mijn Amsterdamse accent.
    https://lodiblogt.nl

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      5 november 2019 om 07:45

      Je zult vast wel meer meegenomen hebben, maar het zo gewoon vinden dat je het niet ziet

      Beantwoorden
  13. Wendy schreef:
    4 november 2019 om 07:58

    Ik wil dit nog steeds een keer proberen, geen idee of ik het lekker ga vinden!

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      5 november 2019 om 07:45

      Altijd leuk om iets nieuws te proberen

      Beantwoorden
  14. rachel schreef:
    4 november 2019 om 08:51

    zo dat is voor mij heel lang geleden dat ik dat gegeten heb :D, mag het nu niet meer hebben maar het blijven heerlijke dingen
    https://lafamiliab.nl/

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      5 november 2019 om 07:47

      Je kunt het je herinneren, heerlijk toch en er blijven vast nog lekkere dingen over die je wel kunt eten

      Beantwoorden
  15. Petry schreef:
    4 november 2019 om 09:20

    Wij zijn veel op vakantie geweest in Zeeland, toen aten we ook altijd Zeeuwse bolussen. Ik hou er zelf niet van, maar mijn man en zonen hebben ervan gesmuld!

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      5 november 2019 om 07:48

      Ja, sommigen vinden het te zoet

      Beantwoorden
  16. Rory schreef:
    4 november 2019 om 11:10

    Nu ben ik inmiddels twee keer in Zeeland geweest en ik wist niet van de Bolus! Mooi om te horen over de geschiedenis van je (voor)ouders. Zelf ben ik in Nederland geboren, maar mijn moeder kwam uit Indonesië (Jakarta op het eiland Java). Wat ik daarvan heb meegenomen? Mijn liefde voor Indonesisch en Indisch eten. Zelf kan ik het ook (best ok). Niet alles natuurlijk, maar voor smoor, rendang, een sajour ( groentegerecht), nasi of bami draai ik mijn hand niet meer om.

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      5 november 2019 om 07:49

      Heerlijk

      Beantwoorden
  17. Melissa schreef:
    4 november 2019 om 14:52

    Heerlijk!!! Kaneelbroodje vind ik ook lekker

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      5 november 2019 om 07:50

      Van kaneelbroodjes hou ik ook

      Beantwoorden
  18. Gabrielle schreef:
    6 november 2019 om 07:52

    Ik ben ook echt dol op Zeeuwse bolussen, ik heb zelf eigenlijk niet echt iets meegenomen uit mijn jeugd..

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      7 november 2019 om 09:50

      Het zijn vaak kleine dingen en gewoonten.

      Beantwoorden
  19. Mandy schreef:
    6 november 2019 om 18:39

    Ik had er nog nooit van gehoord maar klinkt heerlijk!

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      7 november 2019 om 09:52

      Iets nieuws om te proberen. Je vindt ze vast lekker.

      Beantwoorden
  20. Victor schreef:
    18 november 2019 om 18:27

    Lekker hoor, het doet mij terugdenken aan de vakanties.

    Beantwoorden
    1. Alexandra schreef:
      18 november 2019 om 19:28

      Ja inderdaad, erg lekker

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte van de laatste blogposts!

Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Categorieën

Films en seriesFilms en series

Recente berichten

  • Kerstfilm Snowmance
  • Het Akropolis van Athene
  • Het klaprozenjaar van Corina Bomann
  • Een Haak Tante
  • De vrouw die terug moest van Lina Bengtsdotter
© 2023 Huis van Alex | Aangedreven door Minimalist Blog WordPress thema
Beheer cookie toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}